Miljön i Farsta

Farsta är en stadsdel i söderort som ligger inom Stockholm kommun. Det är en vacker och backig miljö med i första hand flerfamiljshus och lägenheter. Många av husen och byggnaderna är uppförda i typisk funkisstil. Flera av byggnaderna är k-märkta och de bidrar alla till att ge stadsdelen sin typiska karaktär och retrokänsla. Det bor idag ungefär 13 000 invånare i Farsta, som ligger cirka åtta kilometer söder om Stockholms innerstad. Farsta ligger på västra sidan av Nynäsvägen och gränsar till Hökarängen, Sköndal, Larsboda, Farsta Strand och Fagersjö. Större delen av stadsdelen Farsta planerades och byggdes under 40- och 50-talet.

 

Backigt och högt över vattnet
Farsta är en kuperad stadsdel som ligger högt. Kvarteret Fågelö vid Rottnerosbacken ligger ca 71 meter över havet. Värmlandsvägen som går genom Farsta ligger 55 meter över havet och själva Farsta centrum ligger 36 meter över havet. På många ställen i stadsdelen har man en fantastisk utsikt över omgivningarna. Naturen runtomkring är väldigt vacker och omväxlande, och det är nära till vatten och badmöjligheter.

 

Mycket trafik och många bilar
Det är en hel del trafik till och från stadsdelen Farsta, både via tunnelbana och bil. Farsta Centrum är en knutpunkt för kollektivtrafik som bussar, tunnelbana och tåg, men många väljer ända att ta sin bil till jobbet och in till centrala Stockholm. Det är bekvämt att köra bil och vill man köra bil men ändå värna om miljön så är det alltid en god idé att välja ett bränsle som man kör snålt på. Vill du dieseloptimera din motor så har Dieselkraft.se många bra erbjudanden. Farsta Centrum invigdes i oktober 1960 och är idag ett av Stockholms ledande köpcentrum. Idag är centrumet ett folkligt och populärt stadsdelscentrum. Det har utvecklats till en social mötesplats med caféer och restauranger. Här finns nu även ett stort och ständigt växande utbud av butiker, moderna kontor, kultur, service och hälsovård. Tidigare hade även NK (Nordiska kompaniet) en filial i Farsta. I anslutning till Farsta centrum ligger den välkända Centrumkyrkan som invigdes i september 1961 och som är ritad av arkitekterna Bengt Carlberg och Börje Stigle.

Miljön i Farsta 2

gazeti